Toppers geven blaasmienskip een podium

De Spijkerpakkenband behoort tot de crème de la crème van de Nederlandse blaasmuziek. En adel verplicht, vindt de Opsterlandse brassband. Daarom rollen ‘de Spikers’ elk voorjaar de rode loper uit voor de broeders en zusters van de blaasmienskip die de weg naar de top nog te gaan hebben.

Dit jaar bekijken de 32 blazers van de Spijkerpakkenband opnieuw of ze gaan meedoen in de Kampioensdivisie. Vorig jaar namen ze voor het eerst deel in deze hoogste divisie. Maar voordat ze zich opmaken voor de landelijke krachtmeting staat eerst nog het eigen Gouden Spiker Festival op de agenda. Twee weekenden in april en mei waarin de goudhaantjes van de Friese blaasmuziek zich uitsloven om maar liefst 52 blaasorkesten uit de lagere divisies het naar de zin te maken. In plaats van zelf te repeteren, bouwen de Spikers eigenhandig de grote sporthal van De Wier om tot concertzaal, plakken ze posters, scheuren ze entreekaartjes en draaien ze bardiensten. Het verbaast dan ook niet dat het festival dit jaar in het teken van LF2018 staat. “Wij hebben het thema mienskip 23 jaar geleden al uitgevonden”, grinnikt cornetspeler Heleen Talman-Nicolaï die de pr van het festival voor haar rekening neemt. “Met het Gouden Spiker Festival bieden we andere blaasorkesten een podium om te laten zien wat ze kunnen.”

Samen blazen

Heleen is de dochter van Germ Nicolaï, oud-bandmanager van de Spijkerpakkenband. “Begin jaren negentig staken de brassbands van Frieschepalen en Ureterp de koppen bij elkaar met de bedoeling jonge leden met talent en ambitie op een hoger plan te laten spelen. Daaruit ontstond de Spijkerpakkenband.” Germ musiceerde zelf nooit bij de Spikers. De Spijkerpakkenband was meer iets voor jonge honden die naar de sterren wilden grijpen, zoals zijn kinderen Thies en Heleen. “Maar ongeacht het niveau, het gaat in de blaasmuziek om het plezier van het samen spelen. De kracht van muziek maken ligt in de onderlinge band.” Heleen kan de woorden van heit alleen maar beamen. “Het orkest voelt als familie. Ook letterlijk, ik heb er mijn echtgenoot aan te danken en tijdens de uitvoeringen zit ik naast mijn schoonzusje.”

Lange adem

Voortbouwend op die familiegedachte, maar dan in groter verband, zag in 1995 het Gouden Spiker Festival het licht. Destijds stond de aanwas bij de dorpsorkesten ook al onder druk, legt Germ uit. “Samen musiceren vergt nu eenmaal lange adem. Voordat je met elkaar tot een uitvoering komt, moet er wel wat gebeuren. Maar je wilt ook niet dat beginnelingen vroegtijdig afhaken. Om de grote stap naar het podium naar voren te halen, hebben we het festival bedacht.” Door deel te nemen aan het Gouden Spiker Festival krijgen de fanfares en brassbands uit de vijfde, vierde en derde divisies niet alleen de kans podiumervaring op te doen, ze kunnen in onderlinge competitie ook zien waar ze staan, vult zijn dochter aan. “In de zaal zetten we de ‘blauwe doos’ neer. Hieruit beoordeelt een professionele jury de orkesten blind. Als voorzitter hebben we dit jaar dirigent Robert Childs weten te strikken, een grootheid in Engeland, het mekka van de blaasmuziek.”

Staande-ovatieprijs

Het Spiker Festival is een fenomeen in de blaaswereld: de competitie kent namelijk geen verliezers. Heleen: “De jury maakt uit wie de Gouden Spiker Bokaal wint en wie er op plaats twee en drie komen. En daar blijft het bij, nummer laatst bestaat niet in de muziek. Elk deelnemend orkest ontvangt wel een opbouwend juryrapport waarmee het verder kan.” Voor orkesten in de Festival Divisie, bijvoorbeeld jeugdorkesten of orkesten die dikwijls moeite hebben om een volledige bezetting op de been te brengen, heeft de organisatie nog een speciale geste in petto. “De jury pikt de meest opvallende persoon of groep muzikanten ertussenuit en die krijgt als aanmoedigingsprijs een minuut lang een staande ovatie van de zaal.”

De kick van samen

Zoals vanuit de band het Spiker Festival ontstond, zo leidde het festival weer tot andere initiatieven om de blaasmuziek te promoten, vertelt Germ. “Brassband Opsterland, met standplaats Frieschepalen is nu de kweekvijver. Daarnaast spelen de allerjongsten in jeugdorkest Koperbende en voor individuele ontwikkeling na het regulier muziekonderwijs hebben we weer de Spiker Akademy in het leven geroepen. Op de speciale Byspikerdei leggen we vooral de nadruk op het samenspel van jeugdige muzikanten.” Om alles op elkaar af te stemmen en te stroomlijnen, hebben de deelnemers zich verenigd in de Stichting Culturele Activiteiten Opsterland (SCAO). “Zo pikken we ook wat subsidie mee, de gemeente draagt ons een warm hart toe.”

Maar alle liefdewerk ten spijt, hoe zit het dan met de Spikers zelf? Neemt alle drukte rond het festival niet zoveel tijd in beslag dat de beslommeringen ten koste gaan van de eigen muziek en daarmee de kans op het kampioenschap? Integendeel, zegt Heleen. “Het festival geeft juist extra energie. En niet alleen de band spant zich in, ook de entourage eromheen. Het is de kick van het samendoen.” Elk nieuw lid van de Spijkerpakkenband moet dan ook niet alleen muzikaal van toeten en blazen weten, maar moet ook aan de bak als festivalvrijwilliger. “Als festivalafsluiter geven wij ook nog een galaconcert. Dat doen we op adrenaline. We zijn met z’n allen nu eenmaal een beetje spikergek.”

 

Gouden Spiker Festival

Het 22e Gouden Spiker Festival begint op vrijdagavond 20 april met de 5e Divisie Brassband. Op zaterdag 21 april duurt het programma de hele dag en avond met de Festivaldivisie en de 3e en 4e divisie Brassbands. Zowel vrijdag- als zaterdagavond sluit de Spijkerpakkenband de avond af met een optreden. Kijk voor het totale programma op goudenspikerfestival.nl

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Sa! Dit is een doorplaatsing via www.sa24.nl. Foto's Sietse de Boer.

Contact

Opsterland 2018
Hoofdstraat 82
Beetsterzwaag


LF2018 in Museum Opsterlân

LF2018 in Museum Opsterlân

Geplaatst op: 2018-05-25

Onderwerp, materiaal en talent: Museum Opsterlân zoekt het dicht bij huis in het jaar van LF2018.  Met Peat Art, Friese paarden en een overzichtstentoonstelling van de Foudgumse School, Frieslands eigen...

Lees meer Meer nieuws
Theatrale bustocht door het beekdal Koningsdiep

Theatrale bustocht door het beekdal Koningsdiep

Geplaatst op: 2018-05-08

Van oost naar west of van west naar oost? Het maakt niet uit, vanaf beide kanten gaat De Tocht door het stroomdal van het Koningsdiep. Een busreis van de Drentse hoogten naar de Middelzee en andersom. Een ontdekki...

Lees meer Meer nieuws